Her skulle egentlig have været et foto af et nøglekort - altså et af der der papkort, der er et uundværligt supplement til de digitale løsninger NemID og MitID. Men da jeg ikke har et sådanne papkort, ser jeg mig i stedet nødsaget til bruge foto af en toiletrulleholder, som jeg forestiller mig det ser ud, hos Digitaliseringsstyrelsen, når de udvikler smarte og gennemtænkte digitale løsninger til os borgere i Det Digitale Danmark.

Det Digitale Danmark er afhængig af et papkort!

MitID er afløser for NemID og skulle efter sigende være det nyeste shit i Det Digitale Danmark. Men her i 2022 er det helt umuligt at blive uafhængig af NemID. Fakta er, at det er ualmindelig bøvlet og besværligt, hvis du ikke kan huske, hvor du lagde dit papkort med nøgler til NemID. Det er umuligt at være borger i Det Digitale Danmark i 2022 uden et papkort!

28-07-2022: Hermed indledningsvis lige et MEGET vigtigt digitalt tip baseret på egen erfaring - også selv om du måske er en glad og lykkelig bruger af det nye MitID - altså dit eget.

MitID skal jo efter sigende være den nye og fantastiske afløser for NemID, vi har kendt med papkort siden 2010 kombineret med en lille oval digital token med display fra 2012 samt ikke mindst app til smartphones fra 2018.

Personligt synes jeg, appen var helt og aldeles fremragende, hurtig, nem og intuitiv. Inden appen blev udviklet, benyttede jeg altid den digitale token, så jeg kan faktisk overhovedet ikke huske, hvor jeg egentlig lagde det der nøgle-papkort til NemID, da jeg brugte det sidst.

Faktisk erindrer jeg slet ikke, om det var i 2020 eller i 2017, da det godt nok er lang tid siden.

Men nu har jeg netop erfaret, det i disse dage altså bare ville have gjort mange ting meget lettere og hurtigere, hvis jeg rent faktisk kunne huske det.

Derfor er min klare opfordring til dig, at du allerede nu tjekker på forhånd, om du faktisk kan finde dit papkort og ikke venter til baghånd, som jeg, da det altså bare medfører alt for meget unødvendigt bøvl og besvær.

Ingen godkendelser uden NemID
Jamen. ”Var det ikke meningen, at MitID er afløseren for NemID?”, vil du sikkert spørge.

”Jo!” er vel egentlig svaret, men det er MitID bare ikke blevet. Endnu. Faktisk langt fra.

For på trods af at MitID skulle være det nyeste shit til Det Digitale Danmark, har jeg – da min telefon gik i stykker, og jeg har udskiftet den til en ny – lynhurtigt erfaret, hvor mange digitale løsninger og apps, jeg overhovedet ikke kan genaktivere og benytte, når jeg ikke har min NemID-app eller mit papkort.

Jeg kan fx overhovedet ikke benytte mit betalingskort til køb på internettet - altså medmindre jeg aktivt havde valgt at godkende nethandel via SMS og ikke med NemID.

Men det har jeg jo aldrig gjort, da det jo var meganemt at godkende med NemID. Og jeg kan naturligvis ikke vælge at benytte SMS nu, hvor jeg har fundet ud af det, det faktisk var meget smart med SMS. Dette valg kræver nemlig godkendelse med NemID og ikke MitID.

Jeg kan fx heller ikke læse nogle former for digital post på hverken borger.dk, e-boks.dk eller mit.dk.

På min nye telefon kan jeg ikke genaktivere og benytte apps som fx Sundhedskortet, Kørekort, MinSundhed, MinLæge eller Digitalt Jagttegn.

Desuden kan jeg heller ikke aktivere nogle former for apps til betaling, fordi de jo er knyttet sammen med mit betalingskort og dermed NemId – naturligvis ikke MitID.

Samtykke via MitID kræver NemID
Men – den digitale underholdning stopper absolut ikke her.

I går aftes skulle vi fx bestille nye pas til både min bedre halvdel, mig selv samt vores to ældste drenge.

Det foregår naturligvis digitalt via kommunens hjemmeside, og for vores vedkommende hos Skanderborg Kommune, hvor man heldigvis skal logge sig på med MitID.

Men – der er naturligvis lige et par digitale knaster, når det gælder pas til børn. For når et barn skal have nyt pas, skal begge forældre med forældremyndighed nemlig give digitalt samtykke, også selv om vi er gift og bor under samme tag.

Og den som har logget sig på løsningen hos kommunen med sit MitID og udfylder alle informationer på det pågældende barn, kan give dette samtykke via MitID.

Men – når den digitale løsning skal videresende denne samtykkeerklæring til den anden part med forældremyndighed, uanset om I er skilt eller gift og bor sammen, kan dette KUN foregå med NemID.

Da loggede vi da ”bare” min kone af kommunens digitale løsning, så jeg kunne logge mig på med MitID og starte det hele forfra, og min kone derefter kunne give sit digitale samtykke med NemID. Hun er jo ikke så sjusket og glemsom som mig og har derfor både sin NemID-app OG papkort med nøgler.

Endelig har vi begge fået givet samtykke. Så langt så godt, men inden jeg kan afslutte proceduren med det nye pas til første barn, skal jeg jo lige betale for passet med mit betalingskort OG godkende betalingen med min NemID.

Nårh, nej for f….n. Det kan jeg jo ikke, da jeg, selv om jeg er logget på med MitID jo hverken har min NemID-app eller papkortet til NemID, hvorfor det i stedet bliver betaling med min kones kort betalingskort.

Heldigvis var det kun vores to ældste børn og ikke alle tre, som skulle have nyt pas, så vi skulle derfor kun igennem denne proces to gang.,,,

For øvrigt koster et nyt pas til et barn her i 2022 kun kr. 178 + et foto á kr. 125. Derimod koster et pas til voksne kr. 890 + foto á kr. 125, hvormed pas til to voksne og to børn sammenlagt lander på kr. 2.636.

Ja, I denne tid hvor inflationen er taget på himmelflugt, er det da absolut også en slags penge, men til gengæld har jeg jo også efterhånden fået mange timers offentlig digital underholdning og borgerservice for de penge.

Men så kan jeg endda også få lov til at afhente vores færdige pas hos ”Borgerservice” engang medio september.

Borgerservice løbet over ende
”Jamen – vi har da kun nået til knap slutningen af juli. Det tager da ikke halvanden til to måneder at lave nye pas?” vil du så helt sikker spørge.

Til det spørgsmål har jeg faktisk ikke svaret, da jeg af gode grunde med min faglige baggrund slet ikke er bekendt med den reelle produktionstid på nye pas.

Men - hvis vi lige vender tilbage til indkøringsfasen af den nye state-of-art digitale løsning til det offentlige, MitID, har det jo vist sig, at netop denne fase har været forbundet med lidt knas.

Eller MEGET knas. Ja, nogle vil vel ligefrem sige ualmindeligt MEGET bøvl.

Faktisk så ekstremt meget bøvl at kommunernes Borgerservice siden efteråret 2021 er blevet løbet over ende af borgere, som ikke kan få MitID til at fungere.

Til det må jeg erkende, at jeg faktisk ikke har haft udfordringer med hverken installation første gang på min gamle telefon og ej heller med aktivering på min netop nye telefon.

Installationen fuckede derimod op på min kones telefon, hvorfor introduktionen til MitID i vores husstand må nøjes med en succesrate på 50 procent, og jeg kan f…..e godt forstå, at der er mange, som ikke kan få – undskyld udtrykket – lortet til at fungere.

Dette massive stormløb til Borgerservice fra borgere som skal have hjælp til MitID betyder så samtidig, at første ledige tid til at få lavet fx nyt pas, nyt kørekort - eller for den sags skyld få hjælp til MitID - i skrivende stund (28.07.22) først er d. 26. august 2022.

Altså om 29 dage.

Nyt pas = fri fra skole
Men der er jo ikke andet at gøre end, at vi booker fire på hinanden løbende tider hos Borgerservice, så vi kan nøjes med at køre en enkelt gang.

Jeg skal dog også have lavet et nyt kørekort, da det jeg fik udstedt engang i begyndelsen af 90´erne nu er så flosset i kanterne, at det efter sigende ikke længere er gyldigt. Derfor bestiller jeg lige en femte tid lige i røven af de første fire.

Det er dog lige den detalje, at indtil udgangen af september er der desuden ikke andre ledige tider hos Borgerservice end mellem kl. 8.30 og kl. 12.

Jamen, så beder vi naturligvis da bare lige de to drenge fri fra skole et par timer d. 26. august - fordi de skal have nyt pas....

Mangler stadig papkortet
Det ændrer dog heller ikke det mindste på, at jeg jo stadig ikke har NemID, og at jeg derfor er nødt til at have fat i et nyt papkort til NemID, da udfasningen og overgangen til MitID tydeligvis langt fra er overstået.

Jeg kan naturligvis ikke bestille et nyt papkort uden NemID, men efter lidt research har jeg erfaret, at jeg faktisk kan spærre mit eksisterende (og forsvundne) papkort ved blot at indtaste mit CPR-nummer.

Derefter kan jeg igen – endda også kun ved at indtaste mit CPR-nummer – bestille et nyt papkort, som jeg vil modtage med posten.

Umiddelbart en både meget lettere og hurtigere procedure end alt andet, jeg ind til videre har oplevet med MitID og NemId, og jeg vil nu modtage et nyt papkort.

Jeg skal dog indrømme, at bare beskeden om, at papkortet kommer ”med posten”, da kan godt kan vække en anelse bekymring for, om det er snart, snarest, inden længe, med tiden eller helt ude i fremtiden.

Det har jeg virkelige ingen anelse om, og nu kan jeg nærmest ikke være i mig selv af spænding. Måske når jeg endda at lægge vejen forbi kommunens Borgerservice om 29 dage i slutningen af august inden, og da må jeg håbe, udstedelsen af nyt pas ikke kræver brug af NemID.

Jeg er dog nu overbevist om, at jeg nok når at blive fuldgyldigt medlem af Det Digitale Danmark med papkort og det hele, inden årets udgang. Måske.

Vi er til grin
Jeg må da også erkende, jeg nogle gange er glad for, at jeg kun er fyldt 50 og dermed mere eller mindre har været medrejsende i den digitale udvikling af det offentlige Danmark helt fra begyndelsen.

Bevares – jeg kan naturligvis stadig blive overrasket over, hvor mange uigennemtænkte beslutninger og ufuldendte og ikke gennemtestede digitale løsninger, vores politikere står bag - og har stået bag - den ene gang efter den anden og år efter år.

Og så kan jeg virkelig godt forstå, at fx mine forældres generation og alle andre, som ikke er digital natives eller er begejstret for de nye digitale muligheder, nogle gange virkelig føler, at de (og for den sags skyld vi andre) i den grad er til grin, når de (vi) gang på gang bliver rykket rundt i r*vskægget af vores politikere og deres "visioner" for det offentlige digitale Danmark.

Vi skal faktisk kun tilbage til d. 5. maj 2022, da regeringen fremlagde hele 61 (skriver enogtres) nye digitale projekter, der skal bane vejen for et helt nyt "Det Digitale Danmark", der fx skal frigive mindst 10.000 offentlige medarbejdere til andre og mere vigtige opgaver.

Samtidig skal disse 61 nye digitale løsninger sikre, at Danmark får den gule trøje som førende digital nation på globalt plan. Altså det bedste digitale land i hele verden.....

Et frem - to tilbage!
Sorry to say – men det kan sgu da kun være ualmindeligt naive politikere uden den mindste viden og indsigt i virkelighedens verden ude hos os andre, som tror på dén vision!

Personligt må jeg erkende, jeg absolut ikke er bare i nærheden af at hoppe på den visionære limpind.

Hvad i al verden skal vi med 61 nye digitale løsninger, når det ikke engang er lykkedes at udvikle en og samme digitale løsning, der kan benyttes til at logge på alle de andre?

I mine øjne vil det absolut være en befrielse, hvis politikerne lader Jonas Vingegaard være alene om at bære den gule trøje - og absolut med rette). Og så må nogle andre, jeg er sådan set fløjtende ligeglad med hvem det er, fokusere lidt mere på, at MitID kan komme til at fungere bare sådan nogenlunde uden NemID som supplement.

Den nuværende tilstand med sådan lidt MitID det ene sted og så lidt NemID det andet sted og nogle gange en fuldendt kombination af både MitID og NemID et tredje sted, gør det jo ikke nemt for nogen overhovedet. Det er jo sådan set bare et digitalt skridt frem og to digitale skridt tilbage.

Derfor er der på nuværende tidspunkt bare ualmindelig lang vej til, at Danmark kommer blot i nærheden af den gule førertrøje – altså digitalt!

Vi er fortsat fuldstændig afhængige af et papkort, der blev lanceret i 2010, og jeg vil bare have mit nye papkort.

NU!